O-ettan. Arkivfoto: Nick Näslund/SR
Oskarshamn

Säkerhetsnämnder dåliga på information

Anders Hanberger: ”De har varit relativt osynliga”
1:11 min

Nämnderna klarar inte sitt uppdrag, att fungera som en länk mellan kärnkraftsbolaget och allmänheten.

Anders Hanberger vid Umeå universitet har utvärderat de lokala säkerhetsnämnderna.

Han tycker bland annat att nämnderna varit dåliga på att informera allmänheten och pekar bland annat på dålig uppdatering på internetsidan i Oskarshamn, där flera länkar är inaktuella.

– De har varit relativt osynliga gentemot allmänheten - med undantag för de gånger då det hänt något speciellt eller att media har belyst deras verksamhet, säger han.

– Mycket av informationen har säkert stannat hos nämnderna själva.

De lokala säkerhetsnämnderna, som består av kommunpolitiker, ska garantera en insyn i kärnkraftverkens säkerhetsarbete och beredskap, och se till att viktig information når allmänhet och boende i närområdet. 

Men Anders Hanberger vid Umeå universitet, som på uppdrag av en statlig utredning har utvärderat hur nämndernas arbete fungerar i praktiken, anser alltså att nämnderna inte klarar sitt uppdrag.

Utredningen visar också att nämndernas arbete påverkas av att kommunerna är beroende av kärnkraftsföretagen som arbetsgivare.

Anders Hanberger föreslår flera förändringar som enligt honom kan stärka insynen och förbättra informationen till allmänheten.

Bland annat att nämnderna öppnas upp för andra än kommunpolitiker, till exempel lokala miljöorganisationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".