Svensk kärnkraft är på jumboplats. Foto: Scanpix

Svensk kärnkraft sämst i Europa

Svenska kärnkraftverk utnyttjas minst i Europa jämfört med sin maxkapacitet, konstaterar FN:s atomenergiorgan IAEA enligt SVT:s Rapport.

Kärnkraftverken producerade ifjol 63 procent av högsta möjliga produktion - att jämföra med Finland som toppar statistiken med en produktion på 95 procent.

 Att svensk kärnkraft gör ett så dåligt resultat förklaras med stora investeringar. -Investeringarna görs när reaktorerna står still. Och då får vi en lägre tillgänglighet. Programmet för moderniseringar pågår ett antal år till, men den mest komplexa delen är genomförd, säger Mats Ladeborn, ställföreträdande kärnkraftchef vid Vattenfall, till TT.

Svensk kärnkraft har också kritiserats för att lämna dåliga prognoser om när reaktorer som står ska startas igen. Och det leder till att marknaden tappar förtroende för kärnkraftsindustrin när den levererar mindre än vad som utlovats. -Vi har nu beslutat att vi ska meddela ett osäkerhetsintervall till marknaden för de reaktorerna som ska starta upp efter en revision så vi ger marknaden ett bättre beslutsunderlag, säger Mats Ladeborn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".