Kalmar/Västervik

Får personnummer på BB

Från och med den 1 november kommer alla barn som föds i Kalmar län få sitt personnummer redan på sjukhuset. Redan idag får de nyfödda detta på BB i Kalmar, men Västervik återstår.

På så sätt slipper man ge barnet ett reservnummer i väntan på att personnumret ska skickas från Skatteverket, något som tagit runt två veckor.

Det hela går till så att när barnet föds så ska först förlossningsavdelningens personal bekräfta födseln och identifiera barnet. Enligt den nya rutinen skickar sedan personalen en elektronisk födelseanmälan från journalsystemet via en tjänsteväxel till Skatteverket, vilket genererar ett omedelbart svar med barnets personnummer direkt in i barnets födelsejournal.

Sjukhuspersonalen kan då även upprätta en datorjournal med barnets rätta personnummer vilket är en stor fördel jämfört med nuvarande rutiner då barnet tilldelats ett reservnummer i väntan på sitt personnummer. Det är även en fördel om barnet skulle behöva vårdas på barnavdelningen direkt efter födseln.

Personalen skriver barnets personnummer på identitetsbandet som sätts runt barnets handled. Föräldrarna får också med sig en kopia på barnets journal, där det nya personnumret finns med. En bekräftelse om barnets personnummer skickas även från Skatteverket till föräldrarna. Föräldrarna har som tidigare 3 månader på sig att anmäla barnets förnamn till Skatteverket, skriver landstinget i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".