Fortfarande oklart vad som hänt fiskebåt

Ett miljöskyddsfartyg från Kustbevakningen kom idag på morgonen fram till det område sydost om Öland där man befarar att en lettisk fiskebåt har gått till botten. Patrik Mathiasson, vakthavande befäl vid Kustbevakningen i Karlskrona säger att de just nu håller på att leta efter oljeutsläpp. Ombord på fiskebåten fanns sex personer. Man vet ännu inte vad som hänt den saknade fiskebåten. En teori är att den blivit påseglad.

Svensk sjöräddning larmades av lettiska myndigheter på tisdagen, först ett och ett halvt dygn efter att kontakten med fiskebåten brutits. Om besättningen hunnit rädda sig över i en flotte skulle denna alltså kunnat driva långt. Under tisdagen letade man därför efter eventuella räddningsflottar i ett stort område, men sökandet avbröts från svensk sida på tisdagskvällen. På onsdagen fortsatte ett lettiskt flygplan och en lettisk båt att leta. Olja hittades under tisdagen på internationellt vatten cirka 35 sjömil, 65 kilometer, sydost om Ölands södra udde. Där påträffades också några utlagda nät och ett antal fisklådor, som identifierades. Allt tydde på att de kom från den saknade lettiska fiskebåten. -Med tanke på den identifierade utrustningen kan man vara tämligen säker på att det har hänt något där ute. Men det är inte helt fastslaget. Det finns frågetecken i kanten, säger Sten-Eric Petersson, räddningsledare vid Sjöräddningscentralen i Göteborg. Under onsdagen ska personalen från Kustbevakningen försöka hitta vraket. Om det går att lokalisera ska det tätas så att det slutar att läcka olja. Förhoppningen är att dykare också ska kunna få en uppfattning om vilken typ av skador som finns på skrovet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista