Kommunhuset i Högsby. Foto: Nick Näslund/SR
högsby

SD avgör maktkampen i Högsby

Ingemar Svanström (C): "Må bäste man eller kvinna vinna"
0:31 min

Det förs inte längre några samtal om samarbeten över blocken så det blir SD som avgör vem som ska regera. Partiet har möte på torsdag.

Såväl de rödgröna som alliansen bekräftar för Sveriges Radio Kalmar att de inte längre samtalar om samarbeten över blockgränserna vilket innebär att det blir minoritetsstyre i kommunen framöver. Frågan är bara vem som ska leda det och det blir nu vågmästaren med fyra mandat SD som avgör.

Leif Gustavsson som är ordförande för Sverigedemokraterna i Emådalen där Högsby kommun ingår säger att de kommer ta ställning i frågan på torsdag.

– Emot de rödgröna talar ju de uttalanden som har kommit från Jonas Erlandsson och Gunilla Schollin-Borg, säger Leif Gustavsson som däremot inte säger att det betyder att de stödjer alliansen.

Sverigedemokraterna i Högsby har gruppmöte på torsdag kväll för att ta ställning till hur de ska rösta på kommunfullmäktige på måndag då såväl de rödgröna som alliansen fört fram varsin kandidat till kommunfullmäktigeordförande, en fråga som kommer indikera också vilken ledning vi har att vänta i kommunen framöver och vem som såsmåningom blir kommunalråd.

Klart är att det blir ett minoritetsstyre då de rödgröna med sina 19 mandat och alliansen med sina 18 inte kan få egen majoritet och nu heller inte längre samtalar om samarbete över blocken.

Eftersom det i praktiken finns tre grupperingar i kommunen kommer Sverigedemokraterna också helt naturligt att kräva posten som andra vice ordförande i fullmäktige på måndag.

- Vi är den tredje största gruppen och då tycker vi att det är rimligt att vi är representerade i presidiet, säger Leif Gustavsson.

Inget block har sagt sig vilja ge Sverigedemokraterna inflytande över politiken men i praktiken blir det ändå de som nu kan avgöra vem som får styra Högsby.

Socialdemokraternas Jonas Erlandsson som ser det som naturligt att han får ta över som kommunalråd då hans block är störst menar att bollen och ansvaret att inte göra SD till en maktfaktor ligger hos alliansen.

Det centerpartistiska kommunalrådet Ingemar Svanström håller dock inte med.

- Det här slår ju åt bägge håll. Jonas har ju ingen egen majoritet heller, säger Ingemar Svanström som tycker att han tar sitt ansvar genom att inte förhandla med Sverigedemokraterna.

När kommunfullmäktige på måndag ska välja ny ordförande behöver det inte heller bli Sverigedemokraterna som avgör menar Svanström som inte utesluter att andra politiker kan rösta emot partilinjen.

- Alla som är där är ju valda representanter. Må bästa man eller kvinna vinna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".