Kalle Winner(SD) och Pierre Edström (FP) var inte överens om dagen var till sorg eller glädje. Foto: Sigrid Edsenius/SR
Kalmar län

Sorgemanifestation i landstinget

1:42 min

En sorgens eller en glädjens dag. Meningarna gick isär om Kalmar läns första landstingsfullmäktigemöte med sverigedemokrater på plats.

Oppositionsrådet Pierre Edström protesterade mot Sverigedemokraterna genom att klä sig i sorgens färger svart och grått.

- Jag vill visa att jag har sorg eftersom jag tycker att man står för en politik som bygger på att människor inte är lika mycket värda, säger Pierre Edström (FP).

Men för Kalle Winner, ledamot för Sverigedemokraterna i landstinget, kändes dagen helt annorlunda.

-Det är historiskt, säger Kalle Winner (SD).

För Sverigedemokraterna är det nu alltså första gången i landstinget och de har nu tre mandat precis som Pierre Edströms Folkpartiet. Kalle Winner säger att han tror att Sverigedemokraterna kommer bli mer accepterade efter hand. Själv har han inte märkt av den utfrysning som många andra Sverigedemokrater har berättat om både i kommun- och rikspolitiken.

Kalle Winner tycker att Pierre Edströms enmansmanifestation i sorgekläder var missriktad

-Vi har fått 6500 människor att rösta på oss, jag är bara en representant för dem. Vill han göra en manifestation så ska han gå ut och träffa dem som röstat på oss, säger han.

-Jag gör den här manifestationen ganska tyst och tillbaka draget, bara genom min klädsel. För jag måste samtidigt visa respekt mot de väljare som röstat in Sverigedemokraterna i landstinget, säger Pierre Edström.

Sigrid Edsenius

Sigrid Edsenius. Foto: Peter Bäckman

Reporter
sigrid.edsenius@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista