Företagsflytt skapar konflikt inom facket

I tisdags beslutade Electrolux att flytta ut dammsugarproduktionen från Västervik till Ungern. Och det är många fackförbund som från centralt håll anser att en utflyttning av företag är bra även för löntagarna. I slutändan ger det bättre jobb med högre löner. Men det finns också många fackliga representanter som INTE håller med om detta.

Ulf Carlsson sitter i Electrolux styrelse för fackförbundet metall. Han anser att det är dags att ompröva den fackliga strategin. Han och de andra fackliga representanterna i Electrolux styrelse valde att reservera sig mot beslutet att flytta dammsugarproduktionen från Västervik till Ungern, och de är inte ensamma om att ifrågasätta fackets utflyttningsvänliga linje. Även Stefan Nilsson som var fackförbundet Metalls representant i bolagsstyrelsen på elektronikföretaget Sanmina i Sundsvall röstade nej, när styrelsen i december beslutade att fabriken skulle stängas och produktionen flyttas till bland annat Spanien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista