Tudelade känslor när omsorgschefen sparkades

Omsorgsförvaltningens vice ordförande i Nybro, centerpartisten Karin Helmersson, reagerade med blandade känslor när hon igår fick reda på att kommunens arbetsutskott med omedelbar verkan avskedat omsorgschefen Hans-Gunnar Hovbäck.

Hon kan förstå att situationen som uppstått den senaste tiden efter länsstyrelsens allvarliga kritik mot äldreomsorgen gör det svårt för omsorgschefen att sitta kvar. Samtidigt tycker hon att det är synd att Hans-Gunnar Hovbäck avskedas eftersom han, enligt Karin Helmersson, varit en mycket duktig förvaltningschef och bland annat fört med sig många nya tankar och idéer som verkligen behövts.

Kritiken från länsstyrelsen har bland annat handlat om bemötandet av flera äldre, men också om de äldres rättstrygghet inom kommunen. I vissa enstaka fall har länsstyrelsen till och med talat om ren nonchalans från kommunens sida i kontakterna med de äldre.

Hans-Gunnar Hovbäck har efter länsstyrelsens kritik synts en hel del i media och det kan ha uppfattats som om han inte tillräckligt fullt ut tagit på sig ansvaret för den kritiken som givits. Nämndens vice ordförande Karin Helmersson tycker det är svårt att kommenterna Hans-Gunnar Hovbäcks uttalanden om vem som orsakat att kritiken uppstått, men hon säger också att om man är högst ansvarig tjänsteman så har men ju ett stort ansvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista