Kalmar län

Enkel utskrift kan rädda liv

Moderna bilars säkerhetsystem och elektronik kan bli en fälla i en nödsituation. Då kan en enkel datautskrift rädda liv.

Räddningstjänstens arbete vid en trafikolycka är beroende av snabb och korrekt information. Även om larmet och utryckningen går fort kan arbetet försenas och resultatet bli sämre om inte räddningspersonalen vet hur bilen de skall arbeta i är konstruerad.

Då kan en enkel datorutskrift om bilen bli avgörande. Informationen som följer med larmet är nämligen ofta knapphändig enligt Anders Mikkelsen vid räddningstjänsten i Kalmar.

– Ibland får vi inte ens veta om det är ett fordon inblandat och sorterna nämns aldrig, säger Anders Mikkelsen till P4 Kalmar.

Nyare bilar har mycket säkerhetsutrustning som kan bli en fälla för räddningspersonalen. 

Att sätta räddningstjänstens plåtsax i en kabelhärva eller en gaspatron till en airbag kan bli förödande både för räddningspersonalen och de som sitter skadade i bilen.

– Vi klipper ofta upp biltak för att hjälpa skadade i bilar men vet inte var det är bäst att klippa säger Anders Mikkelsen.

Lösningen kan vara så enkel som ett räddningskort som bilägaren själv kan skriva ut via internet. Där finns en skiss över bilen och var batteri, tank, gaspatroner och annat känsligt sitter och var bilens extra förstärkta karossdelar finns.

Motormännen uppmanar alla att skriva ut ett räddningskort och sätta fast på solskyddet lätt åtkomligt för räddningspersonal. Under nästa år ska det också gå att beställa en dekal som vísar att det finns räddningskort i bilen.

– Med hjälp av räddningskort vet vi hur bilen är konstruerad och då slipper vi riskera att en airbag smäller eller att det börjar brinna, säger Anders Mikkelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista