Lars-Göran Pettersson tycker att Kalmarregionen har bra förutsättningar. Foto: Helena Gustavsson/Sveriges Radio
Kalmar län

Lantbruket – "en framtidsbransch"

"Liknande förhållanden på andra ställen vore bra"
1:19 min

Bönderna på Öland och kring Kalmar är lyckliga undantag från resten av branschen enligt LRF.

LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson talade idag på en lantbrukskonferens på Stufvenäs. Ämnet: Hur det står till med livsmedelsproduktionen i Sverige.

– Det finns ett väldigt tajt samband mellan lokala och regionala bönder och industrin, säger han.

-- Man drar åt samma håll och det vore jättebra om man kunde få liknande förhållande på andra ställen i landet.

I flera år har det varit en nedåtgående trend inom livsmedelsproduktionen i Sverige, ungefär två procent om året har man tappat sedan 1975.

– Nu är det dags att vända på det, säger Lars-Göran Pettersson.

På tio år tänker man vända minus två till plus en procent, ett stort mål.

– Det är en väldigt stor utmaning men jag tror att det är läge nu att försöka göra det här. Det är helt orimligt att Sverige ska importera nästan 50 procent av sin mat, med tanke på de väldigt bra förutsättningarna vi har.

Per Baumann representerade Svensk dagligvaruhandel på konferensen och han han diskuterade vad konsumenterna kommer att vilja ha och kräva i framtiden.

– De förväntar sig en säker och sund svensk matproduktion. Man vill ha ett rikt sortiment och man vill ha bra produkter, det är det främsta.

Trots regnrusk och snålblåst var det många bönder från trakten som besökte lantbrukskonferensen strax utanför Söderåkra, en av dem var mjölkbonden Aron Cedergren från Christinelunds gård.

Vad tar du med dig från den här dagen?

– En vision om att öka tillväxten i svenskt lantbruk, både vad gäller mjölk och kött. LRF:s mål att höja tillväxten med en procent känns som ett framtidshopp.

Helena Gustavsson
nyheter.kalmar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".