Yvonne Malmgren har skrivit till stadsministern. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Nybro

"Funktionshindrade bland de fattigaste"

1:57 min

Yvonne Malmgren från Nybro reagerar på de funktionshindrades ekonomiska situation. Nu har hon skrivit till statsministern.

Den som är ung och långvarigt funktionshindrad tillhör de fattigaste i Sverige, enligt Yvonne Malmgren i Nybro som själv har en dotter som är 25 år och som aldrig har kunnat arbeta på grund av sina sjukdomar.

Dottern lever i dag på 5 723 kronor i månaden – det är vad som är kvar efter skatt av Försäkringskassans lägsta grundskydd.

Det är ett stöd som är alldeles för lågt enligt Yvonne Marklund.

Hon har nu skrivit ett brev till bland annat statsministern där hon i första hand vädjar om skattelättnader för den här gruppen. Hon vill också att reglerna ska göras om.

Dottern har till exempel inte heller rätt till fullt boendestöd eftersom hon är sambo.

Yvonne Marklund har försökt hitta en jämförelse för att göra det tydligt hur lite pengar det är som hennes dotter och flera med henne ska försöka klara sig på. 

Till P4 Kalmar säger hon att det handlar om mindre än en halvtidslön av den lägsta månadslönen i Sverige idag.

– Vi kommer ju alltid att ha en grupp i samhället som är födda med svåra funktionshinder, eller det kanske händer något under uppväxttiden, säger hon.

-- De här människorna måste man ju ändå kunna ge en dräglig ekonomisk situation.

Yvonne Malmgren ifrågasätter ett system där unga långvarigt funktionshindrade aldrig kommer att få möjlighet att känna att de klarar sig på egna ben.

Förutom den låga grundersättningen som hennes dotter har minskar alltså möjligheten till boendestöd för henne eftersom hon är sambo.

Försäkringskassans regelverk säger att om man bor ihop med någon så ska den man lever med ta ett större ansvar för boendekostnaden och i sitt brev till ministrarna skriver Yvonne Marklund så här:

"– Deras existensnivå är "snuspengar" för er. Mitt motto framöver blir att föra ut till varenda ung funktionshindrad: Bli inte sambo, gå inte och gift dig, bo granne med den du vill leva med för då svider det hårdare i statens penningpung."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista