Nybro

"Vi håller koll på dammarna"

Nybro kommun bevakar just nu flera dammar extra noga, efter att vattenmängderna är mycket större än vanligt. Personalen arbetar med livlina och flytväst.

Vatten rinner vid sidan om Kvarndammen och Skabodammen, men dammarna är inte hotade enligt Nybro kommun.

Samtidigt håller kommunen hela tiden koll på Hålldammen och Orreforsdammen vid Orranäsasjön. Dessa dammar ligger med två till tre kilometers mellanrum. Dammen i centrala Orrefors kan drabba näraliggande byggnader om den skulle brista.

Även dammen i Flygsfors hålls under ständig bevakning. Den ligger centralt i närheten av bostadshus.

– Vi är extra uppmärksamma just nu – speciellt vid Hålldammen, säger Peter Tinnert som är informationschef på Nybro kommun.

Enligt räddningstjänsten i Nybro har kommunen gått in i ett krisläge, vilket innebär att all information styrs via den centrala staben i kommunhuset.

– Vi jobbar febrilt just nu och all personal som arbetar vid dammarna har livlina och flytväst på grund av det höga vattnet och de starka strömmarna, säger Peter Tinnert till P4 Kalmar.

Överblicka den lokala väderkartan

På Sveriges Radios vädersida får du lokala och uppdaterade väderprognoser.
#link=227115#

Följ SMHI:s varningar direkt

När vädret utgör en fara för människor eller egendom utfärdar SMHI en varning.
#link=233393#

Läget på vägarna – just nu

Via Trafikverkets webbplats kan du se hur trafiken flyter.
#link=233398#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".