1 av 2
Konstnären Conny Karlsson och kuratorn Anna Norberg. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
2 av 2
Kuratorn Malin Nilsson har samarbetat med konstnären Mats Brape.
Kalmar

Laserstein får revansch i Här II

På lördag öppnar utställningen Här II på Kalmar konstmuseum. Tre unga kuratorer har fått samarbeta med tre konstnärer från regionen.

Här II är ytterligare ett alternativ till Sydosten-utställningarna som visar upp regionala konstnärer med jämna mellanrum. Den första varianten, Här I, visades hösten 2008.

I Här II har bland annat konstnären Conny Karlsson från Västervik arbetat med att länka ihop sina konstverk med den tyska konstnärinnan Lotte Laserstein som flydde till Sverige från Tyskland under Andra världskriget.

Till sist hamnade hon i Kalmar där hon bosatte sig. Trots detta saknar den lokala konstsamlingen några av Lasersteins viktigaste verk, enligt Conny Karlsson.

Conny Karlsson har försökt att länka ihop sitt konstnärskap med Lotte Lasersteins. Han kommer själv från Västervik men bor nu i Berlin. Konstnärernas resor är därför de omvända.

– Det var också något jag tyckte var spännande, säger Conny Karlsson till P4 Kalmar.

– Jag har bland annat valt att sätta in två porträtt av en kille som jag arbetat med tidigare för att helt enkelt relatera de olika verken till varandra.

Fotnot: Lotte Laserstein dog 1993. Här II öppnar nu på lördag den 27 november och på går till och med 27 februari 2011.

Mer lokal kultur

Läs och lyssna på kulturnyheter från Kalmar län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".