Vattenflödena är mycket höga just nu. Arkivfoto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
Kalmar län

Reningsverken hinner inte med

Vattenmängderna anses spä ut utsläppen
1:33 min

Kommunernas reningsverk klarar just nu inte av att rena allt vatten efter översvämningarna.

I Lyckebyån som rinner genom Emmaboda kommun är det just nu mycket höga vattenflöden och det gör att man inte hinner rena avloppsvatten ordentligt.

Samtidigt får 40 000 Karlskronabor sitt dricksvatten från Lyckebyån längre ner i ån. Deras vatten ska inte påverkas, enligt Tomas Eriksson som är vd på Emmaboda energi.

– Man kan ju inte säga att det inte påverkar alls men sedan finns det ju en gedigen reningsanläggning i alla kommuner på vattenverken och de tar ju bort partiklar och annat, säger han till P4 Kalmar.

Vattnet flödar just nu genom länet och genom reningsverken rinner avloppsvattnet också mycket snabbt nu.

I Kalmar har reningsverket fått ta emot mer än en fyrdubbel vattenmängd det senaste dygnet jämfört med normalt.

Det gör att även om reningen inte blir så stor så är avloppsvattnet mycket utspätt när det väl når reningsverket.

Det kommunala bolaget Kalmar vatten har mätt upp tio procent mer kväve i det renade vattnet efter översvämningarna. För Lyckebyån gäller ett liknande förhållande säger Tomas Eriksson på Emmaboda energi:

– Det är ju sådana mängder vatten så vi anser att det inte är någon direkt skada.

De hushåll som har en egen brunn finns inga generella rekommendationer och det är bara i Orrefors som Nybro kommun har ställt ut vattentankar för dem som fått in översvämningsvatten i sina egna brunnar.

I Emmaboda kommun håller man just nu koll de enskilda brunnarna, men än så länge har man inte sett något behov av att ställa ut vattentankar.

"Koka vattnet i minst fem minuter"

De höga vattenflödena kan ge hälsorisker för de hushåll som har enskilda brunnar.

Om ytvatten kommer in i brunnarna finns det risk för att personer insjuknar med magtarmsymtom, skriver landstinget i ett pressmeddelande.

Vid misstanke om förgiftat vatten ska man inte dricka eller använda vattnet till matlagning utan att koka det först i minst fem minuter och sedan låta det svalna långsamt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".