Resultatet av en attack från granbarkborren. Foto: Rick Bowner/Scanpix
SMÅLAND

Skogsstyrelsen underskattade granbarkborrarnas angrepp

Årets granbarkborreskador blev värre än befarat. Jämfört med Skogsstyrelsens första prognos för Gudrumområdet är skadorna tre gånger så stora. Värst drabbat är Kronobergs län.

Skogsstyrelsen har felbedömt omfattningen av granbarkborrens härjningar. Nya undersökningar som gjorts i skogarna i området där Gudrun drog fram visar att skadorna är tre gånger större än man trodde bara för en månad sedan.

Skogsstyrelsen skrev då i ett pressmeddeelande att 100 000 kubikmeter granskog troligtvis har dödats av granabarkborren under 2010. De nya och mer noggranna inventeringarna som gjorts därefter visar att i år har 300 000 kubikmeter med granskog dödats av den fruktade barkborren.

Skogsstyrelsen bekräftar att de här uppgifterna stämmer, men vill inte ge en kommentar förrän regeringen 10 december har fått Skogsstyrelsens årliga rapport om skogsskadorna i stormområdet.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".