Nu ska hemkommunen betala för hemtjänst. Arkivfoto: Sveriges Radio
BORGHOLM

Borgholm vinner på nya hemtjänstregler

1:34 min

Hemkommunerna ska betala turistkommunernas merkostnader för hemtjänstservice åt sommargäster. Det föreslår regeringen.

I Borgholms kommun kostar hemtjänsten för sommarölänningar drygt 3 miljoner per år, det är mer än fem procent av hemtjänstens budget.

Lisa Källén som är socialchef i Borgholms kommun välkomnar förslaget.

– Vi har ganska många sommargäster och en åldrig befolkning så hemtjänsten är en väldigt stor del av vårt ansvarsområde.

Även om sommaren just nu kan kännas långt bort börjar många snart längta till sommarstugan igen, och förslaget välkomnas inte bara av Borgholms kommun. även en av de sommarölänningar som sökt hemtjänst och som Sveriges Radio Kalmar talat med säger att förslaget är bra.

Enligt förslaget från regeringen ska hemkommunen ersätta sommarkommunen för kostnad per hemtjänsttimme. Borgholms kommun hoppas på att en ny lag ska innebära att kommunen får ersättning för den verkliga kostnaden, alltså att kommunen ska få ersättning även för de långa resor som ibland två hemtjänstanställda måste göra.

Socialchefen Lisa Källén räknar med att hemtjänsten för sommarölänningarna har kostat kommunen mellan 3 och 3,5 miljoner kronor och lågt räknat står det för cirka fem procent av hemtjänstens budget under året.

Men även om kommunen får ersättning för allt det finns fortfarande problemet med att hitta personal kvar.

– Vi är en avfolkningsbygd, de unga flyttar härifrån. Redan så här års har vi problem att få fram utbildad personal för att kara hemtjänsten, säger Lisa Källén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista