Åttatandade granbarkborrar. Foto:Mattias Sparf
Kalmar län

Skogsstyrelsen underskattade angreppen

1:20 min

Nu förklarar Skogsstyrelsen hur de kunde så räkna fel, när de uppskattade skadorna efter granbarkborrens framfart. 

Framför allt är det vädret som försvårat bedömningen.

-– Det är framför allt väderleksförhållandena under 2010 som varit speciellt gynnsamma för granbarkborren, säger Lars-Göran Eriksson på Skogsstyrelsen.

– Vi hade en lång, utdragen svärmning vilket gjorde att symptomen på skadorna på träden syntes väldigt sent. Det har gjort att man heller inte kunnat upparbeta skadad skog där då andra generationens granbarnkborre i sin tur kunnat generera mer skador.

Som Sveriges Radio tidigare rapporterat blev årets granbarkborreskador värre än befarat.

Jämfört med Skogsstyrelsens första prognos för Gudrumområdet är skadorna tre gånger så stora. Värst drabbat är Kronobergs län med många döda granar i länets östra delar.

Lars-Göran Eriksson på Skogsstyrelsen håller med om att det blev en felaktig uppskattning.

– Ja, det blev ju från 100 00 kubikmeter till 300 000 kubikmeter.

Men ska man inte kunna göra en mer exakta beräkningar?

– Jo, men det är frågan om kostnader och resurser. Ska man göra en väldigt nogrann inventering så krävs väldigt stora resurser.

Hur ser du nu på den slutgiltiga siffran, hur pass alarmerande är den?

– Skadeläget sett över hela bekämningsområdet bedömer jag inte som oroväckande. Det är mer att vi kanske får koncentrera informationsinsatser och att skogsbruket får vara lite mer uppmärksamma när det gäller kontakter med skogsägare i östra Kronoberg där vi har skadorna.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista