KALMAR LÄN

Förankrad politik ska ge KD nystart

Anders Andersson om debatten inom KD
1:10 min

Efter flera dagars offentligt stridande är det nu klart att Göran Hägglund sitter kvar som partiledare i kristdemokraterna.

Trots att Kristdemokraterna sitter i regeringen har man haft två negativa val, och under hösten har kritiken varit hård mot partiledaren.

Enligt Anders Andersson från Järnforsen som sitter i partistyrelsen är en orsak till kritiken att partiet inte tog sig tid att analysera valet för fyra år sedan när alliansen tog över makten i Sverige.

– Det är ingen tvekan att den glädje och de arbetsuppgifter som tog så mycket av tiden gjorde att valanalysen las åt sidan.

Anders Andersson säger att han och alla andra i styrelsen nu står bakom Göran Hägglund.

Men det är en försiktig Anders Andersson som säger det och så är det med alla andra kristdemokrater som Sveriges Radio Kalmar har pratat med också.

Efter en tid med högt tonläge och hård kritik mot partitoppen från många håll är det nu tid för eftertanke och ingen vill idag kasta mer ved på brasan.

Istället ska man nu ta sig tid att analysera och förankra partiets politik, bland annat via den framtidsgrupp som finns.

För en stor del av kritiken bygger på att Göran Hägglund och partiledningen inte förankrat sina beslut tillräckligt under tiden man suttit vid makten.

– Det är inte lätt att förankra alla gånger, ibland är det helt omöjligt. Men det finns vissa frågor där man måste känna efter och lyssna in, och då måste vi våga ha is i magen, säger Anders Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".