Resan till Kina har skapat kontakter. Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Vimmerby/Västervik

Resan till Kina kan ge nya affärer

1:12 min

En resa till Kina som flera sydsvenska företag gjorde gemensamt i höstas kan ge många av företagen nya affärsmöjligheter. Det hoppas bland annat Vimmerbyföretaget Mercatus.

Västerviksföretaget MHM Scandinavia i Västervik har inlett diskussioner om att uppföra husfabrik i Kina. Mercatus i Vimmerby som tillverkar vattenreningsanläggningar tror att fler försäljningar kan bli möjliga till landet.

– Det finns ett antal kontakter etablerade men vad det leder till är för tidigt att säga ännu, säger Jan Kastensson från Mercatus som deltog i Kinaresan.

– Intresset för oss och vår teknik är väldigt stort men samtidigt kan man inte underskatta den konkurrens som finns på den kinesiska marknaden, säger Jan Kastensson till P4 Kalmar.

Med på den stora Kinaresan i höstas var representanter för flera sydsvenska företag, regionförbunden i området och Linneuniversitetet.

Mercatus har tidigare sålt och installerat en handfull reningsanläggningar i Kina, bland annat tillsammans med företag i Läckeby. Företaget har specialiserat sig på avancerade filtreringsanläggningar.

– Det som gör att vi har lyckats och får vara med i vissa fall är att vi representerar en teknik som inte går att köpa i Kina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista