Elisabeth Flygt, Kalmar. Foto: Helena Gustafsson, SR
Kalmar län

Rätt skydd är en livförsäkring

2:03 min

På drygt en vecka har ridsporten drabbats av två tragiska dödsfall. Elisabeth Flygts 22-årige son Patrik överlevde med nöd och näppe en otäck olycka för fyra år sedan.

Elisabeth Flygt, som har personliga erfarenheter av en hästolycka, berättar att oavsett om man rider på ridskola, har egen häst, eller lånar någon annans, så är rätt försäkring och rätt utrustning A och O när det gäller säkerheten på hästryggen.

– När vi lämnade lasarettet efter fyra månader så satt han i rullstol och kunde ingenting. Men idag så går han i skolan igen, han går och klarar sig själv, minnet är fortfarande dåligt så vi får hjälpa honom att komma ihåg men annars så har han utvecklats otroligt och läkarna är alla lika förvånade och glada, säger Elisabeth Flygt. 

Patrik hade hjälm på sig, något som säkert räddade hans liv. Tyvärr är olyckor inom ridsporten dock inget ovanligt, nästan 6000 barn och ungdomar skadas varje år i olyckor med häst. Officiell statistik tyder också på att hästolyckorna ofta är allvarliga. Det gäller att ha tänkt till före om olyckan skulle vara framme, med rätt försäkring och rätt utrustning.

– Det viktigaste är att man hittar utrustning som passar bra, att man provar ut säkerhetsvästen så att den sitter som den ska, säger Pia Rydberg som säljer hästsportartiklar i Kalmar.

Hur viktigt är det att ha en väst när man rider?

– Det är oerhört viktigt vid till exempel trampskador man man trillar av, den skyddar de inre organen och ryggmärgen. 

Likadant gäller för hjälmen. Rådet är att hitta en som passar bra för din huvudform. Den ska sitta fast men det ska inte göra ont. Var noga med att titta efter CE-märkningen, då vet du att skydden är testade ordentligt.

En annan sak som du bör tänka på när du rider är att du är rätt försäkrad.

– En bra olycksfallsförsäkring med ett högt invaliditetsbelopp är viktigt, så att man får ut en bra ekonomisk ersättning om den värsta typen av olycka skulle inträffa, säger Torbjörn Persson, säljare på Länsförsäkringar.

Torbjörn Persson på Länsförsäkringar poängterar att även om ridskolorna ofta har en kollektiv olycksfallsförsäkring för sina medlemmar så är det bästa ändå att teckna en egen försäkring med ett högt invaliditetsbelopp.

Skillnaden mellan ett högt och ett lågt invaliditetsbelopp kan i slutändan innebära en ersättningsskillnad på mellan 400 000 kronor och 4 miljoner kronor.

Helena Gustavsson
helena.gustavsson@sr.se

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista