Gabriella Rastad, djurkommunikatör. Foto: Banna Thioubou/SR
Öland

Hon talar med djur

Allt fler djurägare vänder sig till djurkommunikatörer för att få råd kring sina djurs hälsa. Djurkommunikatörerna hävdar att de kan förstå djuren och att djuren till dem kan kommunicera sina känslor eller tankar.

Gabriella Rastad är djurkommunikatör och hon vet när hon första gången kunde höra djuren.

– Jag hörde en röst som sade "jag har ont i benet". Jag vände mig för att se var det kom ifrån. Sen frågade ägaren om det var nåt fel på hästen och då sade han att han är hal på vänster framben. Mina första tankar var att jag var sjuk, förklarar Gabriella Rastad.

Tjugo år har gått sen Gabriella pratade med ett djur för första gången. Det var inte självklart då att jobba som djurkommunikatör. Ett yrke som var okänt och väckte nyfikenhet och hån.

– För tjugo år sen var det små tjejer med ponny som kom till mig, resten stod bakom och skrattade, säger Gabriella.

Har du kallats för häxa någon gång?

– Det har hänt. Det är tydligaste i skolan. På föräldramöten flyttar gärna folk på sig, säger Gabriella som idag reser runt i landet. Och hon  samarbetar också med veterinärer som uppskattar hennes hjälp säger hon.

Och en som tror att det är möjligt att kommunicera med djur är veterinären på djursjukhuset i Kalmar, Carina Åkesson.

- Jag tror att det finns möjlighet att kommunicera med djur, det tror jag säkert, men man ska dra en skarp gräns till vad man gör, säger Carina Åkesson.

Men Sveriges veterinärförbund är skeptiskt till djurkommunikation och informationschefen Johan Beck Friis kallar det för bluff.

– När djurkommunikatör hävdar att djur säger att de har ont i ett inre organ som de kan specifiera, den typ av information kan inte ens vi människor ge till våra läkare. Det kallar jag som en ren bluff, säger Johan Beck Friis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista