Slut på snöskyfflar och spadar. Arkivfoto: Sveriges Radio
KALMAR LÄN

Slut på skyfflar och slungor

1:36 min

Vintern håller vårt län i ett järngrepp och jakten på vinterrelaterade saker är intensiv. I många butiker gapar hyllor för borstar, skyfflar, glykol och inte minst låsspray tomma, som hos Lotta Pettersson på macken i Ålem:

– Det är för tillfället slut,  det har gått åt som tusan.

Vad är det som folk frågar mycket efter?

– Det är mest låsspray och snöborstar.

Jakten på utrustning för att ta hand om snön och kylan kan vara lång. Som kund gäller det att ha lite tur och komma just när varorna levererats, på DUAB - huset i Mönsterås dammsuger man hela Europa på snöutrustning säger Johan Pettersson och blickar ner i en tom trälåda

– Den har innehållit snöspadar som gått åt som smör i solsken.

Och på lastpallen bredvid?

– Den har det funnits snöslädar på och de har försvunnit lika fort.

Också förra året fick vi en ordentlig vintern och precis som i år tog spadar och annan utrustning slut långt innan alla som ville köpa hade fått tag på något.

– Vi har fått ut meddelanden att de skruvat upp prognoserna med fem gånger så mycket som förra året, ändå var det mesta slut hos grossisterna i september. Så vi har fått tulla på våra egna lager, säger Johan Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista