1 av 2
Tomas Andersson. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
2 av 2
Perpetua Orji och Pawan-Banawat läser svenska för invandrare Foto Tobias Sandblad/Sveriges Radio
KALMAR LÄN

Lotsar ska hjälpa nya svenskar

1:42 min

För att nya invandrare snabbare ska komma ut i arbetslivet och integreras i det svenska samhället sjösätts idag en reform där arbetsförmedlingarna får ett större ansvar än tidigare. Bland annat ska särskilda etableringslotsar hjälpa de nya svenskarna att komma rätt.

– Jag tror det är en bra och positiv satsning att använda de människor som har ett nätverk för att hjälpa de nyanlända att komma in i samhället, säger Ana Emilia Klasson från Brasilien som bor i Sverige sen 13 år tillbaka själv tänker söka jobb som etableringslots.

Reformen som vänder sig till alla dem som får uppehållstillstånd från och med den 1 december innebär bland annat att invandrarna i sin första kontakt med arbetsförmedlingen erbjuds en egen etableringslots, som olika företag som ska ordna fram.

I Kalmar län har hittills fyra företag godkänts för att ta uppdrag i Kalmar, tre i Oskarshamn, två i Västervik och ett i Hultsfred, men arbetsförmedlingschefen på Öland Tomas Andersson försäkrar att även de som bor på andra orter ska kunna få en lots.

– Antingen måste lotsen komma ut lokalt till de mindre samhällena där personen bor, alternativt att personen eller personerna kan ta sig dit där lotsen finns.

Tanken är att invandrarna själva ska få välja vilket företag de vill få en etableringslots från, men frågan om det blir någon valfrihet i praktiken hänger naturligtvis i luften så länge inte fler aktörer visar intresse.

Förslaget som drevs igenom av alliansregeringen har inte varit helt okontroversiell då mycket fokus ligger på arbete och risken för att andra mer sociala insatser kommer i skymundan har nämnts, men tanken är att lotsen förutom att länka till arbete eller studier som leder till arbete också ska hjälpa den nyanlände i andra sociala situationer där de kan behöva vägledning.

Det är arbetsförmedlingen som är den aktör som kommer vara motorn och ta de inledande samtalen, men kommunerna kommer att fortsätta spela en roll, och bland annat ansvara för svenskundervisningen, som Perpetua Orji från Nigeria ser som allra viktigast just nu.

- It is very important to learn the language. Whithout the language you will not fit in.

Intresset för att jobba som etableringslots har varit stort. Go Veteran, ett av de företag som godkänts för uppdrag i Kalmar, har haft 100 sökanden enligt deras ansvarige Mikael Strauss, som gärna ser att andra invandrare får jobben.

- Vi vill möta dom med personer som varit i Sverige längre men som gjort samma resa i det svenska samhället.

Att låta företag ta hand om ett uppdrag som tidigare framförallt skötts av kommunerna har inte varit helt okontroversiellt. Roy Melchert på Sveriges kommuner och landsting är oroad för att de delar av uppdraget som rör andra mer sociala insatser som kommer krävas kommer i skymundan från jjobb-sökar-jakten och att det i slutändan blir just kommunerna som får ta hand om den uppgiften.

Godkända företag

Företag som fram till den 11/11 godkänts för etableringslotssuppdrag i Kalmar län:

Personalstrategerna: Västervik, Oskarshamn
Jobbgiganten: Västervik, Oskarshamn
Lernia: Kalmar
Humanus Utbildning: Hultsfred
Aventus: Kalmar
GOveteran: Kalmar
Gudrun Gustafsson: Oskarhamn
AcadeMedia Eductus AB: Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista