RAKEL-systemet kanske inte införs

Det nya radiosystemet som ska bli gemensamt för flera myndigheter är i fara. Systemet som kallas RAKEL ska göra det lättare för akutmyndigheterna, till exempel ambulans, räddningstjänst och polis, att kommunicera med varandra. Men utbyggnaden blir alldeles för dyr och därför reste i veckan representanter från länet till näringsdepartementet i Stockholm och krävde att staten ska gå in med mer pengar. I Kalmar län finns idag ca 500 kommunikationsenheter. Med det nya systemet Rakel så skulle länet ha råd med max 50 stycken.

Lisbeth Lennartsson, kommunalråd i Borgholm, var en av dem som var med på uppvaktningen i Stockholm, och hon nämner som exempel att de 90 enheter som används på Öland idag kostar 15 000 kronor om året. Bara en enda RAKEL-enhet kostar 12 000 kronor per år i drift.

Lisbeth Lennartsson säger att det kändes motigt vid mötet på näringsdepartementet, och hon är tveksam till om man kommer att få mer pengar till utbyggnaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista