Grönsaker tar mycket av platsen i våra soppåsar. Arkivfoto: Emma Celander/Sveriges Radio
KALMAR LÄN

Grönsaker hamnar i sopsäcken

Frukt och grönt är vanligast i soporna. En fjärdedel av svenskarna slänger vid ett eller flera tillfällen i veckan mat som varken tillagats eller ätits.

Enligt Lantmännens undersökning om mathushållning, slänger vi mest frukt och grönt, tätt följt av bröd och mejerivaror.

Här är maten som oftast hamnar i soporna

Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Grönsaker 49 %
Frukt 21 %
Bröd 21 %
Övriga rester 19 %
Mjölk, fil och yougurt 17 %
Kött 3 %
Chark 4 %
Ost 3 %

Källa: Lantmännen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".