1 av 2
Alla reaktorer behövs för att skapa all el som behövs i vinterkylan. Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio
2 av 2
Klicka för grafik: Aktuell produktion i kärnkraftverken
OSKARSHAMN

Smörja försenar reaktorstart

Lars Turing: ”Kan leda till nya skador”
1:37 min

Reaktor tre i Oskarshamn står fortfarande stilla. Igår skulle reaktorn fasats in på elnätet, men  ett problem med smörjningen av ett lager i turbinen gjorde att återstarten fick avbrytas och man vet inte från OKG:s sida när problemet kan var avhjälpt.

Lars Turing som är vd är i dag störd och besviken över att återstarten inte gått efter de uppgjorda planerna efter att några temperaturgivare visat konstiga värden.

– Om  vi fortsätter och varvar upp kan höga temperaturer leda till nya skador, säger Lars Tuuring som vill veta varför man fick konstiga temperaturmätningar innan O-3:an starar igen.

Det lager som bär upp turbinen har vållat problem tidiagre och det är enorna krafter och belastningar det ska ta upp. Turbinen vägerrunt 12 hundra ton och har en axeldiameter på närmare en meter och det är alltså smörjningen som inet fungerer som det ska .

Nu pågår analyser av mätresultat och utvärderingar tillsammans med leverantören. Och i den stränga kylan så behövs reaktor 3 ute på det svenska elnätet då den kan lever mer el än de båda reaktorerna 1 och 2 tillsammans,.

Men när den kan komma i drift vet alltså Lars Turing.

--Vi räknar med att någon i eftermiddag ha ett möte där vi kan ha svar på de första analyserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".