Kjell Fernandi. Foto: Lennart Ackling/Sveriges Radio
VÄSTERVIK

Snabb nedläggning av skolor

1:36 min

Nästa höst läggs fyra glesbygdsskolor ner i Västerviks kommun, det står nu klart, men högstadiet i Överum blir kvar en tid till och stängs först någon gång 2013-14.

Vad som ska hända med personal och lokaler är inte klart, och inte heller var föräldrarna vill att deras barn ska gå.

En diskussion som nu ska börja med alla inblandade, säger Kjell Fernandi, barn- och utbildningschef i Västervik.

– Vi har en idé om att man ska ha så kort avstånd som möjligt.

Men är det klokt att redan om ett halvår lägga ner skolorna?

– Ja med tanke på att vi har svårigheter att få ihop våran budget har vi inte råd att vänta.

Efter vårterminen nu så kommer skolorna i Blankaholm, Totebo, Almvik och Lofta att bara vara ett minne blott, även om tre av dem får behålla förskolan och förskolebarnomsorgen.

Vad som ska hända med lokalerna och personalen är ovisst, men Kjell Fernandi säger att man initialt inte har avsikt att säga upp folk.

För föräldrarna som nu ska få information om det nya gäller det att välja ny skola för sina barn, och då finns några olika alternativ för varje skola.

Om ovissheten ännu är stor för småskoleleverna är den kanske större för själva högstadiet i Överum. Där finns inget slutdatum ännu och heller inga beslut om var den nya skolan i Gamleby ska byggas, där alltså eleverna från Överum ska gå.

– På föräldrasidan är det klart att man är besviken på vissa håll. Samtidigt tror jag man känner sig tillfreds med att förskola och barnomsorg är kvar.

 Är det risk att det blir lärarflykt?

– Svårt att säga, vi hoppas inte det, säger Kjell Fernandi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista