Kort väntetid för höftoperation i Oskarshamn

Den som slitit ut sin höftled och behöver opereras tjänar på att vända sig till Oskarshamns sjukhus. I Kalmar kan man få vänta ett och ett halvt år bara för att få komma på en bedömning på ortopedmottagningen. Söker man sig till Oskarshamn däremot kan man ha en ny höftled bara ett par månader efter att sjukhuset fått remissen från din läkare. Orsaken är den nya inriktning som Oskarshamn har sen i våras när man inte längre gör några akuta operationer utan kan rikta in sig på sånt som kan planeras i förväg.

Dan Ericsson, som ansvara för ortopedin i Oskarshamn säger att man sen i våras lagt om systemet och ger förtur till alla dom patienter som behöver opereras. De får en första tid på mottagningen efter 1-2 veckor. Sen dröjer det mellan 4 och 8 veckor innan de opereras, vilket i praktiken inte är någon väntetid utan den tid som behövs för att planera operationen. Dan Ericsson har i dagarna gått ut med information till länets distriktsläkare om förändringarna inom ortopedin som gör att Oskarshamn kommer kunna ha större tillänglighet för planerade operationer än Västervik och Kalmar som måste ta hand om alla akuta operationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".