Mörbylånga

Politikerna får datorer för en miljon

1:30 min

Kommunfullmäktige i Mörbylånga kommun har beslutat att köpa bärbara datorer till alla ledamöter. En miljon kronor öronmärkts men beslutet väcker reaktioner.

Snart är kommunala handlingar i pappersform ett minne blott i Mörbylånga kommun. Det senaste fullmäktigemötet bestämde att bärbara datorer ska köpas in till de 49 ledamöterna.

Kommunfullmäktiges ordförande Göran Backrot (C) är nöjd med beslutet. Han menar att det kostar pengar och att det tar tid att skicka handlingar till alla ledamöter och ersättare.

– Idag skickar vi handlingar till alla. Det är portokostnader till alla handlingar som skickas till ledamöterna, det är 42 kronor per ledamot och därför räknar vi med att det blir smidigare och att det inte blir så stor skillnad på kostnaden.

Varför kan inte ledamöterna ha egna datorer?

– Det kan de i för sig göra, ändå ska vi ge möjlighet till alla att delta i det politiska arbetet, förklarar Göran Backrot.

Beslutet får starkt kritik från Ölandspartiets Charlotte Barverstad som tycker att beslutet är inte genomtänkt.

–  Man ska skaffa in nånting som många redan har och de som inte har det är förmodligen inte intresserade. Det här känns inte seriöst. Det är mer som lekstuga, man ska sitta och leka med sin dator och se tuff ut, säger Charlotte Barvestad.

Beslutet får olika betyg av kommuninvånarna.

– Det är mycket pengar som hade kunnat gå till snöröjning, säger Bosse Bernstål.

– Jag tycker inte att en miljon är särskilt mycket pengar idag och på sikt kan det vara bra, säger Lena Lindblad.

Charlotte Barvestad, Ölandspartiet

Man ska sitta och leka med sin dator och se tuff ut

Banna Thioubou

Reporter
banna.thioubou@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.