KALMAR LÄN

Huggsexa om ekologiska julskinkor

1:18 min

Om du inte har köpt en julskinka än men har siktet inställt på en ekologisk, är risken att du blir utan. Den ökade efterfrågan på ekologiskt kött gör att det på många håll kan bli huggsexa om de ekologiska julskinkorna.

På Voxtorpsgården söder om Kalmar föder man upp KRAV-godkända grisar och Jonas Lundqvist berättar att alla deras julskinkor var tingade tidigt i höstas.

– Vi har haft förbeställningar på julskinkor och de har varit slut sedan i slutet på september. Det är i första hand tråkigt men i andra hand roligt att vi har en eftertraktad produkt.

Larmet om vanskötta grisar förra året gjorde att många valde att köpa skinkor från ekologiskt uppfödda grisar istället. Trenden ser ut att inte bara hålla i sig utan också öka. Även om det produceras fler ekologiska skinkor i år jämfört med förra året så räcker de inte till alla som vill ha. Scan räknar med att 7 % av alla skinkor de säljer i år är ekologiska, men det är långt fler som skulle vilja ha en, drygt var tredje.

– Man har väl fokuserat lite mer på djurens välfärd och att det finns olika uppfödningssätt helt enkelt, säger Jonas Lundqvist som förklaring till den ökade efterfrågan.

På Coop Forum bekräftar säljaren Anders Bergman att många kunder har lagt beställningar långt innan jul för att garantera sig en ekologisk julskinka. Och varuhuset har själva försökt försäkra tillgången.

– Vi ökade upp rejält, med tjugo procent ungefär. Det kommer kanske att räcka till och med torsdag förmiddag.