Sverige

Julkortstraditionen håller i sig

De traditionella julkorten behåller sin ställning i kommunikationssamhället. I år skickar svenskarna totalt cirka 35 miljoner julkort, enligt Postens prognos. Det är ungefär lika många som i fjol och fler än på 1970-talet, men betydligt färre än på 90-talet.

Om man jämför med antalet julkort på 90-talet, ser julkorten emellertid ut att vara en avtagande trend, och Posten försöker varje år att uppmuntra oss att skicka fler julkort.

– Det är en stor och viktig affär för oss. Julkortstraditionen är stark och vi tror att julkorten kommer att finnas kvar för överskådlig framtid, säger Andreas Falkenmark, affärsområdeschef för Posten meddelanden.

Julkort är mer eftertraktade än elektroniska julhälsningar, både bland avsändare och mottagare. Drygt åtta av tio föredrar att få sina julkort med posten medan drygt en av tio föredrar exempelvis ett mejl, enligt Postens undersökning.

– Med nära 35 miljoner julkort i Sverige har vi ännu en gång fått ett kvitto på att den handskrivna hälsningen är mycket mer personlig än digitala alternativ. , säger Andreas Falkenmark, chef Posten Meddelande Sverige.

De fysiska julkorten har dock ett hinder mot sig, nämligen vädret. Vintervädret riskerar att försena tåg och göra vägar oframkomliga, och posten har under december haft dagliga avstämningsmöten för att se över läget.

De senaste dagarna har just vädret ställt till det för Posten. Posten har styrt över en stor del av breven till flyg och lastbilstransporter, men på vissa håll, bland annat i Skåne och Blekinge, kommer man inte fram.

Posten gör bedömningen att omkring 8 procent av de brev som skulle komma fram till jul blir försenade.

Erik Norwald

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.