Öland

Kampen mot de sista snövallarna

1:20 min

På annandagen lättade läget för många ölänningar efter flera dygn med igenkorkade vägar. Men flera vägar var ännu oframkomliga, både några av de statliga, och de som kommunerna ansvarar för.

Vid tvåtiden på eftermiddagen sa Peabs driftsansvarige på Öland Mattias Sandin att Resmo-Stenåsa, Mörbylånga-Mysinge, Köpingsvik-Egby, Alböke-Löt, Stacketorpsvägen och Greby-Räpplinge ännu inte var farbara men förhoppningen var att klara dem till kvällen.

- En snöslunga är på väg hit och den har nått Kalmar nu, säger Mattias Sandin som hoppades att backen vid Mörbylånga mot Mysinge skulle klaras av inom kort.

Hur framkomligheten är på de byvägar som kommunerna på Öland ansvarar för var svårt att få en överblick över på annandagen.

Mikael Ankarberg är en av de som arbetat med att forsla bort snö från byvägarna runt Norra Möckelby och Gårdby där det fortfarande finns hushåll som är isolerade men där de flesta ändå har farbara vägar runtomkring sig.

- Dom är fortfarande väldigt smala så vi håller på att bredda upp dom.

Vägen ner mot Gårdby hamn/Nedre Ålebäck är fortfarande täckt med tre meter hög snö och kommer inte kunna vara farbar föränn tidigast i morgon.

- De har ringt hela dagen och undrat hur det går, säger Mikael Ankarberg.

Vädret stabliserades också alltmer under annandagen. Vindarna väntades nå måttliga styrkor mot kvällen efter flera dygn med friska till hårda vindar.

Hemtjänsten på Öland som varit beroende av räddningstjänstens bandvagnar ska också i och med att allt fler vägar öppnat fått lättare att ta sig fram och den sista turen med bandvagn körde från Runsten mot Alby i förmddags uppger räddningstjänstens Mikael Gard för Sveriges Radio Kalmar.

Snön stängde köpstaden

Ölands köpstad fick stänga på annandagen efter att snömassorna på taket riskerade att bli för tunga. Mitt under handeln fick kunderna veta att de skulle utrymma byggnaden, samtidigt som snön röjdes från taket.

Bildspel: Öland befrias

På annandagens kväll var östra Öland i stort sett befriat från snömurarna som korkat igen landsvägarna. Fortfarande kunde en och annan stoppskylt ses sticka upp ur snön.

Dramatisk juldag på Öland

SR:s rapportering under julafton

Tobias Sandblad

Reporter
tobias.sandblad@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.