Åkrahällskolan i Nybro är ett av gymnasieskolorna dit ungdomar har en månad extra på sig att söka. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

Mer tid att söka till gymnasiet

Ungdomar som söker till gymnasiet i höst har en månad extra på sig att göra sitt beslut.

Kommunerna i Kalmar län har bestämt sig för att utöka ansökningstiden till den första mars. Det gäller också friskolorna.

Det är förändringarna i gymnasiet, den så kallade gymnasiereformen, som gör att det blir mer nyheter för ungdomarna att ta ställning till, än tidigare.

-- Med anledning av den nya gymnasiereformen så är det en hel del förändringar och därmed ett stort informationsbehov inför valet till ungdomar, föräldrar och övriga berörda, skriver Sven Göthe Lidheim som är antagningssekreterare i Kalmarsunds gymnasieförbund i ett brev till P4 Kalmar.

Fakta: Gymnasiereform 2011

Förändringarna i gymnasieskolan införs i hela Sverige från och med läsåret 2011-2012 efter ett beslut i riksdagen.

Tanken med reformen är att ungdomar som läser yrkesprogram ska bli bättre förberedda för yrkeslivet och ungdomar på högskoleförberedande program ska bli bättre förberedda för studier efter gymnasiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".