Kalmar länstrafik vill räta ut frågetecken och tycker att det nya systemet kantats av rykten. Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

KLT svarar om problemen

Bussar utan linjenummer på skylten, automater som inte fungerar och bussförare som tvingas låta passagerare åka gratis.

De 80 första dagarna med det nya biljettsystemet på bussar och tåg i Kalmar län har inneburit flera tekniska problem och en hel del kritik.

– Som alltid när det sker förändringar blir många oroliga och kritiska, skriver KLT i ett utskick.

– Många luftar sina frågor och funderingar i media och felaktig information sprider sig lätt då vissa artiklar inte har stämt överens med verkligheten.

Idag passar KLT på att svara på flera frågor som ställts till dem från passagerare och journalister.

– Tågpendlarna har drabbats av många problem inledningsvis, mycket på grund av att de gula automaterna inte fungerat alls så bra som vi blivit lovade, skriver KLT.

– De flesta tekniska problem är nu lösta och den irriterande plastluckan som försvårar biljetthämtandet är nu äntligen på väg att sågas till så att man lättare kommer åt biljetten.

Ett problem har varit att det inte gick att betala med betalkort ombord på bussarna när systemet infördes. Enligt KLT ska kontanterna börja fasas ut i sommar. Istället ska resenärer kunna betala via sms, på nätet, via automat och med betalkort.

– Det är tekniskt möjligt att använda sig av bankkortsbetalning ombord, men vi har inte lyckats erbjuda det än. Mjukvaruversionen som gör bankkortsbetalningen möjlig skulle ha levererats till oss inför vår driftstart den 1 november, men den har blivit försenad och inte anlänt förrän nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista