Kalmar län

Poliser lär sig om hedersvåld

Susanne Namaani: ”Vill ge polisen nya perspektiv”
1:24 min

Det är inte alltid lätt att veta vad som är hedersrelaterat våld. Därför går idag polisen i Kalmar en utbildning för att lära sig just mer och hedersvåld. Thomas Lönnqvist är polis på Öland och han tycker att föreläsningen är viktigt av fler anledningar.

– Det är ett område vi har dåligt erfarenhet på. Vi behöver gradera upp oss så vi som poliser kan agera på rätt sätt.

Utbildningen fokuserar på att lära sig att förstå hedersrelaterat våld, och vad man kan göra för att motverka det. Det kan till exempel handla om att informera kvinnor om deras rättigheter i det svenska samhället.

Susanne Namaani från Systerjouren Somaya berättar att det inte är ovanligt att kvinnor som kommer till Sverige tror att det är tillåtet att männen slår sina fruar.

Men hon vill också uppmärksamma de fördomar som finns om hedersvåld.

– Jag vill ge polisen nya perspektiv och nya tankebanor. En vanlig fördom är att den som blir utsatt är en ung flicka med sjal. Men det kan lika väl vara en pojke eller en äldre kvinna, säger Susanne Namaani.

Ulf Karlsson som är informationschef hos Polisen i Kalmar tror att polisarbetet nu kommer bli bättre.

– Jag kan tänka mig att det kommer filas till i kanterna på grund att vi får mer kunskap, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".