Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

Bråkar om vem som orsakat förseningarna

KLT kräver skadestånd från staten efter vinterns alla förseningar på Stångådalsbanan. Trafikverket svarar med att förseningarna beror på länstrafikens tåg.

I förra veckan krävde Kalmar länstrafik (KLT) att staten skulle betala för allt strul som gjort att tågen försenats eller ställts in på Stångådalsbanan. Enligt KLT:s vd Karl-Johan Bodell kunde det exempelvis bero på spår som inte var skottade, något som statliga Trafikverket är ansvarigt för att se till.

– Denna vintern är det merparten av problemen som orsakats av Trafikverket, sa Karl-Johan Bodell till P4 Kalmar i lördags.

Trafikverkets entreprenör håller inte alls med om den bilden.

– Den absolut största orskaen till de inställda tågen är fordons- eller personalbrist, säger Patrik Henriksson på Infranord till tidningen Östran.

Infranord sköter Stångådalsspåren åt Trafikverket, som håller med sin entreprenör.

– Vid några tillfällen har det varit en del problem, men mestadels har ju banan varit öppen och körbar, säger Ingemar Hedtjärn till tidningen.

Nu hänger KLT:s skadeståndskrav, på totalt en dryg miljon, i luften. Där ingår pengarna som KLT hoppas på för förra vinterns problem – pengar som man väntat på i ett helt år.

Läs mer:

Januari 2011:

Maj 2010:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista