Landstinget. Foto: Elin Ericsson
Kalmar län

Kort väntan på läkare ger landstinget miljoner

Patienter här i Kalmar län får en läkartid hos en sjukhusläkare snabbare än i något annat län. Som en följd av det får landstinget ett extra statligt tillskott, 46,6 miljoner från regeringen så kallade kömiljard.

92 procent av patienterna fick under hösten en specialistläkartid inom 90 dagar. Rikets snitt var 83 procent, uppger landstinget i ett pressmeddelande.

Däremot saknas specialister inom kirurgi och ögon vilket förlängt de vårdköerna.

Sammantaget för besök och operation hamnar Landstinget i Kalmar på tredje plats i landet efter Halland och Norrbotten.

– Det är glädjande att vi fortfarande är bäst i landet när det gäller väntan till mottagning. Däremot har vi har backat när det gäller operation och behandlingar, eftersom vi för närvarande lider brist på specialister inom kirurgi och ögon, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ragnhild Holmberg.

När det gällde kömiljard 1 för 2010 klarade de flesta av landets landsting och regioner att nå upp till 80-procentsmålet för att del av de statliga pengar. När det gäller kömiljard 2 klarar 18 av 21 landsting besöksmålet, men bara 12 får del av kömiljardpengarna för operation och behandling.

– Tillskottet ger oss möjlighet att fortsätta satsa på högre kvalitet och ännu bättre tillgänglighet. Även om vi kan redovisa goda resultat nu är det segrar som måste vinnas varje dag, säger landstingsdirektör Alf Jönsson, i pressmeddelandet

Halland är bäst på att svara upp mot vårdgarantin, medan Dalarna och Stockholm är sämst.

Enligt en färsk uppgörelse mellan regeringen och SKL ska pengarna för 2011 fördelas till landsting som kan erbjuda vård inom 60 dagar i stället för den tidigare gränsen vid 90 dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista