Arkivfoto: Nick Näslund
Oskarshamn

Oskarshamn vinnare med bättre konjunktur

1:45 min

Oskarshamn ligger i vinnarhålet vad det gäller nya jobb och utveckling. Det säger Lennart Karlsson som är näringslivschef i kommunen.

Oskarshamn har den lägsta arbetslösheten i länet med drygt fem procent och arbetsmarknaden är mycket gynnsam.

Lennart Karlsson har en förklaring till den snabba återhämtningen efter lågkonjunkturen 2008.

– I grunden är det att efterfrågan växt för de stora industriföretagen som var oerhört framgångsrika innan botten gick ur hösten 2008, och har lyckats anpassa sig så de står väl rustade när utvecklingen har vänt.

 – Här får vi kompletterande jobb. Här är det tjänste och serviceföretag som kommer och kan komplettera industrijobben, säger Lennart Karlsson

Oskarshamn har nu en möjlighet att göra en resa med fortsatt gynnsam utveckling av näringslivs- och tjänstesektorn med många nya jobb. Mervärdespengarna från SKB, 1,5 miljarder kronor kan kommunen satsa för att utveckla Oskarshamn. 

En satsning på besöksnäringen en del, men det är industrin som även i framtiden som kommer att utgöra basen. Där finns ett problem att rekrytera personal med rätt kompetens.

Be-Ge med 450 anställda är ett av de företag som har svårt att rekrytera enligt vd:n Erland Persson.

– Framför allt i våra industriföretag vad gäller tekniker och högre tjänstemän är det jättesvårt att hitta här i regionen.

De senaste rekryteringarna var har de kommit ifrån?

– Den sista var en tjej från Stockholm och den näst sista var från Vimmerby någonstans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista