Bio. Foto: Tommy Engman/Sveriges Radio
Vimmerby

Saltkråkan vann

Astrid Lindgrens efterlevande vann intrångsmålet mot Bonnierägda SF. För Saltkråkans vd Nils Nyman är domen inte bara en seger för hans världsberömda mormor utan även för alla författare och dramatiker.

Astrid Lindgrens efterlevande vann intrångsmålet mot Bonnierägda SF. För Saltkråkans vd Nils Nyman är domen inte bara en seger för hans världsberömda mormor utan även för alla författare och dramatiker.

På fredagen avgjorde Stockholms tingsrätt den segdragna tvisten, som startade 2006 sedan SF gett ut cd-boxen Jul i Astrids värld med ljudklipp från filmer - men också text och musik som saknar koppling till Astrid Lindgren.

Bolaget Saltkråkan, som ägs av författarinnans barn och barnbarn och som förvaltar rättigheterna till hennes verk, anser att SF har förvanskat verken och dessutom snuvat dem på miljontals kronor.

Dubbla intrång

Saltkråkan fick gehör för merparten av sina yrkanden i intrångsmålet mot Bonnier Amigo Music Group (sedermera Cosmos Music Group), SF:s distributör för musikprodukter. Enligt tingsrätten gjorde sig Bonnier Amigo skyldigt dels till upphovsrättsintrång, dels till varumärkesintrång genom att bland annat ha en Pippi Långstrump-figur på boxen.

För dessa intrång ska Cosmos ersätta Saltkråkan med sammanlagt 342 229 kronor.

Däremot avslog tingsrätten Saltkråkans krav på 311 350 kronor i återbetalning från SF för felaktiga utbetalningar av royalty.

SF överklagar inte -Det spelar egentligen liten roll för den stora frågan var i vilken mån SF kan klippa och klistra i de verk som Astrid Lindgren en gång var med och gjorde, och där har domstolen varit mycket tydlig med att det är olovlig utgivning, säger Nils Nyman, dotterson till Astrid Lindgren och vd i Saltkråkan, till TT.

SF:s vd Rasmus Ramstad kallar det "tråkigt" att tingsrätten kom fram till av utgivningen av cd-boxen innebar intrång i Saltkråkans rättigheter. -Men vi respekterar tingsrättens beslut och ska inte jobba mer med den produkten, säger han till TT.

Det innebär att resten av skivorna i lagret kommer att förstöras. -Vi har inte för avsikt att överklaga domen, säger Rasmus Ramstad.

Lars Pedersen/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista