Arkivfoto: Sandra Nielsen/Sveriges Radio
Västervik/Hultsfred

Flygplatsplaner får kritik

Västerviks kommuns planer på att bygga ut den kommunägda flygplatsen Mommehål i Västervik får nu kritik av ägarna till flygplatsen i Vimmerby/Hultsfred.

Där finns redan en stor färdig flygplats och Dan Eklund som är delägare i flygplatsen i Vimmerby/Hultsfred tycker man borde göra en gemensam framtidsplan

– Vi vill att alla kommuner i norra länsdelen ska samarbeta runt kommunikationer och när det gäller en total satsning på flygtrafiken i norra länsdelen anser vi att Hultsfred är klart överlägsen.

Ingen av de båda flygplatserna har idag någon reguljär trafik, utan mest taxi- och privatflyg. Men den i Hultsfred/Vimmerby är bättre och har betydligt längre bana och bättre utrustning.

Här borde gemensamma satsningar ske tycker Dan Edlund och pekar på möjligheterna för både charterresor och fraktflyg framöver, men han förstår också att Västervik kan vilja ha egen närtrafik till Bromma till exempel, men större satsningar bör ske i inlandet, säger han.

Men i Västervik menar man att någon gemensam satsning i norra länsdelen inte är aktuell, utan man vill bara förlänga banan för att kunna ta emot lite större plan än idag till Mommehål. Bruno Nilsson är samhällsbyggnadschef i Västervik.

– Generellt har flyget haft svårt att klara av utvecklingen på mindre flygplatser och vår ambition är inte  bygga en ny storflygplats utan öka tillgängligheten till Västervik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista