Arkivbild: Biogaståget Amanda. Arkivfoto/Sveriges Radio
Västervik

Handikappkrav stoppade biogaståg

1:27 min

Det var bland annat handikappkrav som gjorde att den unika biogastågsatsningen mellan Linköping och Västervik fick upphöra förra året. Något som gjorde att det nu istället går dieseldrivna tåg på sträckan.

Richard Wester är miljöansvarig inom Västerviks miljö och energi.

– Det är givetvis lite synd i och med att Amanda var biogasdrivet med unika miljöfördelar. Men samtidigt var Amanda ett försök under tre år och tåget var gammalt när vi byggde om det.

Det uppmärksammade biogaståget Amanda som till huvuddelen betalades av Tekniska Verken i Linköping och dess bolag Svensk biogas hade byggts om för flera miljoner kronor, men klarade trots det inte moderna krav. Bland annat  på instegsmöjligheter för handikappade och det står nu i ett garage i Linköping, i väntan på att någon förhoppningsvis vill köpa det.

Under de år som tåget gick på Tjustbanan hjälpte kommunerna längs banan till med driftkostnaderna, som uppgick till ett par hundra tusen per kommun.

Så även om det inte ekonomiskt kostade kommunerna så mycket så upphörde den här miljösatsningen och ersätts nu av tåg som drivs med fossilt bränsle, fast samtidigt med nya och mycket effektiva motorer i de nya tågen, säger Richard Wester som var en av dem som kämpade för satsningen på biogaståg.

– Vi får se i framtiden vad som händer men idag är det dieseldrift och vi kan kanske kan hoppas på lite sikt att det i alla fall är biodiesel eller RME i de här tågen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista