Patrik Blomqvist demonstrerar 3D-glasögon. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
KALMAR LÄN

3D-tv på väg att slå igenom

1:37 min

Även med nyaste modellen av HDTV och största abonnemanget är det inte längre säkert du kan se alla tv-kanaler som kablas ut. Nu har 3D-tv börjat sändas i Sverige men utan en speciell tv-apparat blir det som visas bara en suddig bild även om man köper speciella tredimensionella glasögon. 

– Du kommer se det  suddigt, säger Patrik Blomqvist på Media Markt i Kalmar.

Efter färg-tv, platt-tv, lcd-tv, HDTV så det nu dags för nästa steg: 3D-tv som får det känns som tittaren är med inne i bilden. Djupet är den nya dimensionen.

Tekniken i sig har funnits länge men senaste året har utvecklingen satt rejäl fart ut mot konsumenterna, de första 3D-apparaterna kom till Sverige i somras men ett saftigt pris då och näst intill obefintligt utbud av 3D-filmer och direktsändningar har gjort att det är nu som intresset satt fart.

– Folk kommer in bara och frågar om de får se en 3D-snutt, säger Patrik Blomqvist.

Det räcker inte med att köpa ny tv, det krävs helst också ny dvd-spelare med 3D-funktion och framförallt krävs speciella glasögon och de röd/blå pappglasögonen från 80-talet när TV-piraterna gjorde jullovsprogram och fick oss se i 3 dimensioner duger inte idag.

– Det kommer du inte ha utan varje glasögon är unikt för varje tillverkare.

Det är ett problem i dagsläget att det saknas standard är 3Dtv. Varje tillverkare gör sin variant och det kan inte blandas.

Men för en handfull tusenlappar extra får man dra upp benen för en orm som tycks komma ut tv:n eller ducka för en hård frispark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista