1 av 2
Polismyndigheterna i Kalmar och Växjö föreslås bli en enda myndighet. Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio
2 av 2
Katarina Brännström (M). Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Kronoberg/Kalmar Län

Kritik mot sammanslagen polis

1:29 min

Förslaget att slå ihop polismyndigheterna i Kronoberg och Kalmar till en enda myndighet får nu kritik. Socialdemokraterna i polisstyrelsen i Kronoberg menar att det skulle minska kronobergarnas inflytande över polisverksamheten.

– Ja, skulle vi bli en enda myndighet så skulle det politiska inflytandet från medborgarna i Kronobergs län minska kraftigt, minst halveras, eftersom Kalmar är ett större län än vad Kronoberg är, säger Joakim Pohlman (S) från Markaryd som är vice ordförande i polisstyrelsen i Kronoberg.

Vilka konkreta konsekvenser skulle det få?

– En av konsekvenserna är ju att ett färre antal kommuner skulle vara representerade i styrelsen.

Polisen i Kronoberg och Kalmar delar redan i dag länspolischef och snart också länskommunikationscentral. Men politikerna i de båda polisstyrelserna tar nu ytterligare ett steg och kommer inom någon vecka att skriva till regeringen och be att få slå ihop de båda polismyndigheterna till en. Och det skulle i så fall bli den första sammanslagningen i landet.

En budget, en verksamhetsplan och en polisstyrelse för båda länen. Det här skulle göra verksamheten mer effektiv och kunna ge mer resurser till polisverksamheten, enligt Katarina Brännström (M) ledamot i polisstyrelsen i Kronoberg.

Och farhågorna från Socialdemokraterna om ett minskat inflytande från Kronoberg delar hon inte.

– När det gäller antalet platser i en polisstyrelse så är jag inte så bekymrad över det. Om det är en moderat från Kronoberg eller Kalmar så tror jag att man tänker lika bra för det, det är inget som bekymrar mig. Utan jag ser effektivitetsåtgärder som jag tror är bra för kronobergarna, säger Katarina Brännström (M).

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista