230 000 lägenheter skulle behöva radonsaneras om gränsvärdet sänktes. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Ingen sänkning av gränsvärdet för radon

2:20 min

Sverige behöver inte sänka gränsvärdet för radon inomhus, trots att nivån är dubbelt så hög som Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar. Det tycker flera svenska myndigheter som utrett frågan.

Det kostar för mycket att anpassa sig till WHO:s nivå, är slutsatsen.

– Vår slutsats är att det är orimligt att kräva det av fastighetsägarna. Den stora samhällsekonomiska kostnaden för att sänka ansåg vi inte var tillräckligt lönsam, säger Joakim Thunborg, radonexpert på Boverket.

Radon kan orsaka lungcancer. Av de cirka 3 500 årliga fallen i Sverige, så orsakas 450 av radon, i kombination med rökning.

Världshälsoorganisationen, WHO, sänkte sitt rekommenderade gränsvärde för radon i bostäder till högst 100 becquerel per kubikmeter luft, för drygt ett år sedan.

Det är hälften av det svenska gränsvärdet på 200 becquerel.  Sen dess har sex svenska myndigheter gemensamt utrett om Sverige ska anpassa sig till WHO:s nya gränsvärde. 

I så fall skulle ytterligare 400 000 småhus och 230 000 lägenheter behöva radonsaneras, det skulle kosta mellan 14 och 19 miljarder kronor.

Detta har utredarna ställt emot hur många fall av lungcancer som skulle kunna förhindras med ett sänkt gränsvärde.

– I dagsläget anser man att det är ungefär 450 personer som får lungcancer. Det skulle sänkas med cirka 50 till 100 personer.

Hur är det rimligt att Sverige ska ha dubbelt så högt gränsvärde som WHO rekommenderar?

– Jag tror inte man kan se det som dubbelt så högt. Om man kollar riskökningen mellan 100 och 200 så är den väldigt låg. Risken är dubbelt så hög men eftersom risken är så otroligt låg från början så blir det inte så stora skillnader, säger Joakim Thunborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista