1 av 2
Handbollsstjärnan Jonas Källman betyder mycket för den lokala handbollen. FOTO: Anna Rydén / SR
2 av 2
För att handbollen i Kalmar ska locka ungdomar behövs förebilder. Foto: SVT Arkiv
Handboll

Lokala förebilder är viktiga

2:40 min

Svensk handboll har varit ganska profillös sedan Bengan Boys lämnade över rodret men nu har både damlandslaget och herrlandslaget axlat manteln. Men hur viktiga är förebilderna för ungdomshandbollen?

Herrarnas handbolls-VM och damernas framgångar i EM i december har gjort att handbollen syns överallt. Men frågan är om det kan ge något eko på lokal nivå?

Heléne Claeson är ungdomsledare i Kalmar HK och hon tycker att det är jätteviktigt att handbollen syns i media.
- Handbollen här i Kalmar har ju inte haft några förebilder. Men nu med damernas framgångar och herrarna hoppas vi det kommer, säger hon.
Och visst har ungdomarna nu spelare att se upp till.
- Jag gillar Johanna Ahlm. Tyvärr är hon ju skadad nu men jag brukar kolla hur hon spelar för att lära mig, säger Charita Berglund i KHK:s F94-lag.

Det närmaste lokala förebilder som finns för handbollen i Kalmar är herrlandslagets lagkapten Tobias Karlsson med Hästö som moderklubb och Växjösonen Jonas Källman. Just Källman har gjort mycket för handbollen i Småland då han sedan några år tillbaka har en sommarproffsskola.
- Han är med tjejerna och killarna och spelar handboll och beachhandboll. Det betyder jättemycket, säger Heléne Claeson.
Även Jonas Källman själv märker att intresset har ökat.
- Man har kunnat anmäla sig till handbollsskolan i tre veckor och redan har det kommit 50 anmälningar. Så har det aldrig varit innan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista