Cargoto ska skapa en länk mellan Oskarshamn och Kina. Karta visar Oskarshamn. Foto: Andy Wong/Scanpix. Grafik: Nick Näslund. Montage: Sveriges Radio
Oskarshamn

Oskarshamn blir länk mellan Kina och Sverige

1:40 min

Det ska bli snabbare, smidigare och billigare att transportera gods till och från Kina. Projektet Cargoto ska bygga en transportkorridor mellan Oskarshamn och Ryssland till Kina.

Igår var kineser på besök i Oskarshamn för att titta på hamnen.

– Vi ska föra konkreta diskussioner om hur det här samarbetet ska kunna utvecklas, säger regiondirektör Håkan Brynielsson.

Varför just Oskarshamn?

– Oskarshamn är en djupgående hamn som är isfri och vi har en väl fungerande infrastruktur in mot de terminaler som finns i Jönköpings län.

Tanken med Cargoto är att svenska företag ska få möjlighet att exportera ännu mer till Kina och resten av Asien. Framför allt vill både Kina och Sverige att det ska gå fortare att transportera gods mellan länderna.

– Idag tar det ungefär 40 dagar att transportera gods med fartyg mellan Kina och Sverige. Med det här projektet skulle vi mer än halvera den tiden, vilket är intressant också ur ett miljöperspektiv.

Kommer det här innebära att det måste byggas ny infrastruktur?

– Ur det längre perspektivet får det så sådana konsekvenser, men det primära är att etablera transportkorridoren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista