Kalmar

Bygger biogasanläggning i Kalmar

0:56 min

Planerna på att göra biogas av gödsel finns på flera håll i länet. Nu börjar planerna bli allt mer verkliga. I Kalmar ska Norra Möre Biogas satsa 60-80 miljoner på en ny biogasanläggning.

Det är ett 20-tal lantbrukare i de norra delarna av Kalmar kommun som tagit ytterligare ett steg och bildat ett bolag för att producera lokal biogas. Förhoppningen är att det kan ge en bättre ekonomi till lantbruken och miljövänligare bränsle till bilar.

-- Jag tyckte det var intressant att vi har en råvara ute på gårdarna som man kan förädla till färdig fordonsgas, säger Lennart Svenzén som är en av deltagarna i projektet Norra Möre biogas.

Projektet, som från början handlade om att varje enskild lantbrukare skulle ha en egen liten anläggning på sin går har fått stöd av EU. Men tanken på tt bolag och en stor gemensam anläggning ska byggas i Mosekrog som ska ombilda gödsel till biogas. Och förhoppningen är också att man ska bygga en biogasmack. 

-- Vi får räkna med att det tar minst ett år att bygga en sådan här anläggning, säger Stefan Halldorf som är projektledare.

-- När det beslutet fattas bör besluten om att bygga fler mackar fattas i samma veva.

Förhoppningen är att komma igång redan nästa år.

– Efter sommaren 2012 så hoppas vi att det ska finnas gas från Norra Möre i tankarna här nere, säger projektledaren Pelle Hallén till P4 Kalmar.