Biogaståget Amanda. Foto: Lasse Hejdenberg/Tekniska verken
Östergötland

Amanda kan bli pendeltåg

1:38 min

Tekniska Verken i Linköping hoppas att biogaståget Amanda, som till en början trafikerade Tjustbanan, ska kunna börja rulla mellan Linköping och Kisa som pendeltåg. 

I Kisa är man mycket angelägen om pendeltågstrafiken, men om det blir biogaståget Amanda eller något annat tåg som rullar på järnvägen spelar mindre roll.

– Vi är oerhört angelägna om tågtrafiken. Att vi kan rusta upp kommunikationerna är en avgörande fråga för Kinda kommun, säger Åke Almqvist (M), vice ordförande i kommunstyrelsen i Kinda kommun.

På Linköpings kommunägda bolag Tekniska Verken hoppas man att pendeltågstrafik mellan Linköping och Kisa ska bli framtiden för deras biogaståg Amanda.

Man vill dessutom gärna ha ett snabbt besked från politikerna. Händer inget måste tåget säljas eller i värsta fall skrotas och Linköpings kommunalråd Muharrem Demirok (C) säger idag att han gärna skulle se  att tåget börjar rulla igen:

– För Kinda tror jag att linjen är prio ett. För Linköpings del är nog Amanda lika prioriterad som att få igång en sån här linje. Jag skulle jättegärna se att Amnada kom i bruk antingen på en sådan sträckning eller på någon annan sträckning i vårt län. För det är ganska sorgligt att hon inte går i reguljär trafik.

Muharrem Demirok säger att man ser över kollektivtrafiken mellan Linköping och Kisa.Men det är för tidigt att säga om det kan bli pendeltåg, utökad busstrafik eller om man bättre kan utnyttja Kustpilentågen som redan går på sträckan.

– Vi vill gärna se ökad kollektivtrafik mot Kinda, men när den kommer och i vilken form det blir har jag inte riktigt mandat att svara på idag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista