Fyra av länets företrädare för riksdagspartierna. Foto: Scanpix/Sveriges Radio
Kalmar län

Länets partitoppar: Ny region klar 2014

Flera förslag på ett samlat Småland
1:42 min

Kalmar län kommer försvinna och ersättas av en storregion efter nästa val. Det är så gott som alla partiers länsordföranden nu övertygade om. Allt fler är också tydliga med hur regionen kan se ut.

När det är dags för val nästa gång kommer det sannnolikt inte vara som vanligt. Förutom kommun- och riksdagsvalet så talar allt för att det också blir direktval till ett regionparlament och att landstingsvalet skrotas.

Flera av de distriktsordföranden som Sveriges Radio Kalmar har talat med utlovar en allt mer intensiv diskussion under året som kommer.

- Vi har ett år på oss nu maximalt, säger centerpartiets Leif Larsson som vill hinna före den statliga utredning som i slutet av nästa år ska föreslå nya länsindelningar för statens förvaltning och väntas ta intryck av regiondiskussionerna runt om i landet.

P4 Kalmars samtal med partiernas högsta företrädare i länet visar att de flesta är inne på att en lösning ska vara färdig i god tid innan valet. En del tar också tydligt ställning kring hur den bör se ut.

– Nu hoppas jag att vi inför 2014 års val ska kunna se att vi faktiskt vågar tar ett steg framåt och markerar att Kalmar län, Småland, Öland, Östergötland och Blekinge är det naturliga området för en regionbildning i sydöstra Sverige, säger Anders Andersson som är Kristdemokraternas distriktsordförande.

Även Centerpartiet är öppna för en sådan region och vill framför allt hålla ihop Småland. Moderaterna har inget principbeslut men Harald Hjalmarsson ser Jönköping, Kalmar och Östergötland som självklara i första spåret.

Flera partier har ännu inte helt satt ner foten. Socialdemokraterna ger en fingervisning när de ser sjukvårdens organisation som viktig där vi idag är beroende av Östergötland, medan vänsterpartiet öppnar för en lösning där sjukvårdsorganisationen inte alls behöver påverka valet av region.

De flesta partier räknar med att ge besked under året som kommer och medger att det brådskar.

– Tåget rullar ju och vi ska naturligtvis vara med på det, säger Akko Karlsson som är regionalt språkrör för Miljöpartiet i Kalmar län till P4 Kalmar.

Fråga

Bakgrund: Framtidens storregioner

#bild=1487440#Regeringen vill ha en ny länsindelning för den statliga förvaltningen från 2015 och utredaren Mats Sjöstrand ska ta fram förslag till slutet av 2012.

De lokala politikerna runt om i landet uppmuntras samtidigt att bilda regionala parlament istället för landstingen och regionerna ska ges större makt och inflytande.

Utredaren kommer ta intryck av resultatet när han lägger förslag på ny länsindelning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".