Kalmar län

Södras skog ska bli textil

1:23 min

Södra tvingas ta ett steg närmare textilindustrin. Av björkskog ska det nu tillverkas kläder.

Om drygt ett år ska Södra börja tillverka massa som kan användas för tillverkning av textilier med björk som råvara. Det sker i fabriken i Mörrum.

– Det är ett helt nytt område som vi satsar på att utveckla, säger Gunilla Saltin på Södra Cell.

– Våra kunder får spinna fibrerna som de sedan får skicka till ett väveri.

Det är inte längre lika lönsamt att tillverka tryck- och skrivpapper. Det är därför Södra nu tänker börja producera disolving-massa som man kan spinna garn av för textiltillverkning. Även livsmedelsindustrin och plastindustrin är intresserad av disolving-massa.

Det är den digitala revolutionen som tvingar Södra att förändra produktionen. Pappersanvändningen minskar stadigt och det papperslösa kontoret är inte långt borta.

– Vi har en jätteduktig innovationsavdelning som jobbar med att hitta nya produkter, säger Gunilla Saltin som trots förändringen inte är orolig för framtiden.

– Vi har många förslag. Nu gäller det att hitta de som kommer att leverera tillräckligt stora volymer och en stor lönsamhet i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista